Waarom deze aanvulling? 

Begin 2020 gaat er een schok door de wereld. De lucht wordt leger en schoner, en het wordt stil op Schiphol, net als op alle andere vliegvelden in de hele wereld. In 2020 komt de burgerluchtvaart tegen wil en dank vrijwel tot stilstand. Overal waar nog maar een plekje vrij is staan Airbussen en Boeings geparkeerd. Het is alsof we honderd jaar terug zijn in de tijd: een vliegtuig is een zeldzaamheid geworden. Dat wil zeggen: een vliegtuig in de lucht!

De razendsnelle verspreiding van het coronavirus heeft de wereldeconomie keihard geraakt. Voor de luchtvaart heeft dit gigantische gevolgen. Omdat er vrijwel niet meer gevlogen wordt, en hun inkomsten minimaal zijn, kunnen maatschappijen alleen nog overeind blijven met hulp van enorme financiële steun. Ook AirFrance-KLM maakt hier gebruik van.

Corona heeft grote gevolgen voor piloten èn voor de jongens en meisjes die dolgraag piloot willen worden. Ontslagen zijn onvermijdelijk. In november 2020 zijn er volgens BALPA (British Airline Pilots Association) 10.000 werkloze commerciële piloten in heel Europa. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk vielen er meer dan duizend ontslagen. Velen werken in deeltijd. Daarnaast moesten veel piloten genoegen nemen met een salarisverlaging. Dit gold ook voor  piloten van KLM.

Als je piloot wilt worden is dit een verwarrende situatie. Hoewel het er nu op lijkt dat in steeds meer delen van de wereld corona min of meer onder controle is, blijft het de vraag of de luchtvaart weer op het zelfde peil als voor corona zal komen.

Moet je dus wel aan een opleiding beginnen, vind je straks een baan?

In deze aanvulling op Hoe word ik piloot kijken we naar:

  • de toekomst van de luchtvaart
  • wat er veranderd is bij de vliegscholen
  • de invloed van de klimaatverandering op de verdere ontwikkeling van de luchtvaart
  • De gevolgen van twee jaar corona

En we kijken naar een paar creatieve oplossingen van maatschappijen èn piloten in die moeilijke periode.

Let op: deze aanvulling is geen vervanging van Hoe word ik piloot. Aangeraden wordt om eerst het boek en daarna de aanvulling te lezen.

Hoe word ik piloot is te bestellen bij

www.hoewordikpiloot.nl

www.pilotentraining.nl

 

The Pilot Shop Lelystad

Aviation Megastore in Aalsmeerderbrug

Bol.com